Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest apetyczna i sycąca.