Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które proponuje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Gdzie zjeść w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film